Jedyna taka restauracja na terenie SGR. Smacznie, zdrowo, kolorowo i różnorodnie. Wybierasz to, na to masz ochotę, sam/a komponujesz swój posiłek. Restauracja bazuje na produktach lokalnych, a w obróbce wykorzystuje m.in. metodę sous-vide.
Tytuł: Utworzenie restauracji samoobsługowej ze zdrowym jedzeniem na wagę poprzez dostosowanie istniejącego obiektu oraz zakup sprzętu i wyposażenia
Beneficjent: Sklep Spożywczy „Piotruś” Michał Grzegorz Pelc
Program: PROW 2014-2020
Lokalizacja: Ustka
W ramach projektu otworzono restaurację ze zdrowym jedzeniem na wagę. Bazą jej funkcjonowania są produkty pozyskiwane lokalnie oraz tradycyjne przepisy. Potrawy przygotowuje się w taki sposób, by zachować wartości odżywcze poszczególnych składników, m.in. metodą sous-vide. Tym co wyróżnia restaurację spośród innych jest możliwość samodzielnego komponowania dań, wybierając z szerokiego wachlarza produktów – warzyw, mięs, ryb, sałatek i surówek, nie tylko kuchni polskiej, ale i włoskiej czy azjatyckiej.
Jesz jak chcesz – łączysz smaki, na jakie masz ochotę
Radość na talerzu – stała cena za 100g
Kolacja za pół ceny – zawsze w ostatniej godzinie otwarcia -50% na dania z gorącego bufetu
Ponadto w ramach projektu:
- na budynku restauracji zainstalowano fotowoltaikę
- zatrudniono 3 osoby
- sfinansowano: system wentylacji, wyposażenie gastronomiczne – sprzęt kuchenny (w tym urządzenie do sous vide), meble, wyposażenie sali konsumenckiej
Projekt zakładał także zastosowanie rozwiązań zmniejszających presję na środowisko i zmiany klimatyczne poprzez instalację urządzeń pozwalających na wykorzystanie odnawialnych źródeł energii – instalacja fotowoltaiczna dachowa, która wspomagać będzie budynek w energię elektryczną. Wykorzystano także urządzenia i rozwiązania zmniejszające niekorzystny wpływ na środowisko, przyczyniające się mniejszego zużycia energii – urządzenia ze znakiem ENERGY STAR wprowadzonym przez EPA w 1992 roku jako dobrowolne, rynkowe partnerstwo mające wspomagać redukcję gazów cieplarnianych za pomocą dobrej wydajności energetycznej.
Otrzymanie dofinansowania pozwoliło na poszerzenie dotychczasowej działalności gospodarczej (handel detaliczny) poprzez wprowadzenie usług gastronomicznych.