W dniach 14-16 maja 2015 roku na Słowińskim Szlaku Rybackim gościliśmy dziennikarzy będących przedstawicielami ogólnopolskich mediów kulinarnych i turystycznych. Motywem przewodnim całego pobytu była lokalna kuchnia, ale nie zabrakło też sporej dawki wiedzy o kulturze i tradycjach naszego obszaru, którą to przekazywał gościom znawca lokalnej historii i doświadczony przewodnik, Pan Marcin Barnowski.

Na trasie zaplanowanych atrakcji dominowały lokalne przysmaki przyrządzone na wiele różnych sposobów, a wśród nich m.in. Foie gras z wątróbki z dorsza, czy Crème brûlée na bazie krówki usteckiej, których można było posmakować w Restauracji Dym na Wodzie w Ustce. Śledź smażony w trzech odsłonach smakowych i naleśniki z rydzami przygotowane przez Gospodę pod Wesołym Pomorzaninem w Swołowie, różne gatunki wędzonej ryby na ciepło, tatar z łososia przyrządzone przez Restaurację Syrenka z Ustki, pasta ze słonecznika, masło czosnkowe z pesto, napój pietruszkowo – pokrzywowy, chleb z domowego pieca oraz wiele innych specjałów dostarczonych przez Stowarzyszenie Rozwoju Turystyki Wiejskiej Słowiniec.

Dzięki zaangażowaniu Pana Damiana Nowaka z Na-kajakach.pl oraz CSW OPTY zorganizowany został także spływ rzeką Słupią z efektownym wpłynięciem do usteckiego portu. Całość uświetnił pokaz filetowania ryby w wykonaniu Pana Rafała Niewiarowskiego oraz warsztaty przyrządzania koreczków przeprowadzone przez przedstawicielki rodzinnej firmy Fishparty Manufaktura. Popołudniowe spotkanie Partnerów Słowińskiego Szlaku Rybackiego z zaproszonymi gośćmi było świetną okazją do indywidualnych rozmów i prezentacji swojej oferty.

W niedzielę 17 maja 2015r. na antenie Jem Radio, Paweł Loroch swoją cotygodniową audycję Gastrozofia poświęcił Słowińskiemu Szlakowi Rybackiemu relacjonując swoje wrażenia z pobytu w Ustce i zachęcając do odwiedzenia wszystkich punktów na szlaku.